Publicatie: Van mono- tot transdisciplinair: niet kiezen is verliezen

Informatie
Titel
Van mono- tot transdisciplinair: niet kiezen is verliezen
Alternatieve titel
Kunstzone 2019-3
Documentvorm/materiaal
tijdschriftartikel
Jaar van uitgave
2019
Ouderrelatie
Nummer
3
Maand
mei
Pagina’s
3-66 p.
Introductietekst
Interdisciplinariteit is het thema van deze Kunstzone. Wat versta je onder interdisciplinariteit, naar waar de hang ernaar en wat is de meerwaarde? Voorbeelden uit zowel het hbo als het primair onderwijs komen aan bod. Bovendien is er aandacht voor de manier waarop docentopleidingen invulling geven aan mono-, inter- en transdisciplinariteit en wat dit betekent voor de nieuwe lichting kunstvakdocenten. Daarnaast onder meer aandacht voor leren in een makerspace, de besteding van het cultuurkaartbudget, het belang van curriculum.nu voor de bovenbouw, Artful thinking met jongeren.
Samenvatting

Artikelen binnen het thema: Van mono- tot transdisciplinair

Intro: Voor, tegen of ...
door Floor Roos, p. 19
Wat kun je verstaan onder interdisciplinariteit? Wat is de meerwaarde?

Mono-, multi-, inter- of transdisciplinair?
door Lara Broekman, pp. 20-23

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor verbreding en integratie in het Nederlandse onderwijs. Edulabs, makersonderwijs en projecten over digitale geletterdheid vragen om een meer inter- of zelfs transdisciplinaire aanpak. Wat betekent dit voor de opleidingen? En wat winnen of verliezen de kunstvakken met deze ontwikkelingen?

Interdisciplinariteit moet je oefenen
door Elsje van Leeuwen en Heleen de Hoon, pp. 26
Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten heeft interdisciplinariteit een belangrijke plaats in het curriculum. In dit artikel aandacht voor de interdisciplinaire projecten en de meerwaarde ervan voor de nieuwe lichting kunstvakdocenten en makers.

A bag to dance
door Mariska van der Vaart, p. 29
Over de ontwikkeling van een interdisciplinair project bij de docentenopleidingen dans, theater en beelden van ArtEZ.

Een nu-curriculum : de worsteling vakkenintegratie en vakdiscipline
door Piet Hagenaars, pp. 30-32
Hoeveel kunstvakdocenten hebben eigenlijk in de gaten dat het huidige curriculum binnen enkele jaren in één klap verandert? Iedereen krijgt straks te maken met het nieuwe leergebied Kunst & Cultuur. En dat je er zelf vorm aan kunt geven kwam in Nederland niet eerder voor. De vraag is of het ontwikkelteam van Curriculum.nu in het eindproduct in mei 2019 de balans zal hebben gevonden tussen vakoverstijging en vakinhoud, tussen leertheorie en onderwijspraktijk.

Interdisciplinair op zijn Haags
door Marjo van Hoorn, p. 33
De (voormalige) ontwikkelgroep interdisciplinair van Cultuuronderwijs op zijn Haags ontwikkelde een interdisciplinaire leerlijn voor alle basisonderwijsgroepen in Den Haag.

Interdisciplinary Learning Strategies
door Pien School, pp. 36-39
Bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten doet Cynthia Hathaway als Researcher Explorer Interdisciplinary Learning Stategies onderzoek dit onderzoeksgebied. Zij onderzoekt de komende twee jaar hoe interdisciplinair onderwijs binnen de FHK-gemeenschap tot stand kan komen.

Bruggen bouwen in Darling
door Floor Roos, pp. 40-41
Het verhaal van een community art project in The Darling Collection. Hierbij bieden studenten van verschillende studierichtingen van Fontys de inwoners van de Zuid-Afrikaanse stad Darling een podium om hun verhalen te (laten) vertellen. Jur van de Lecq, mede initiator van het project vertelt over dit project.

Muziek, een vak apart : de dreiging van interdisciplinaire samenwerking
door Michel Berendsen, pp. 43-45
Interdisciplinair muziekonderwijs is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Interdisciplinair onderwijs kan leiden tot verschraling in het vak muziek in het voortgezet onderwijs.

Danssporen
door Leontien Apekrom, p. 46
Over een interdisciplinaire lessenreeks voor groep 5-6, waarin beeldende vorming en dans samenkomen.

Coda: Kijken over de grens
door Pien School, p. 47


Algemeen

Leren in een makerspace. Fundamentele materialiteit en zintuigelijkheid van kunstonderwijs in een makerspace/Lab2create: maken in de hoofdrol
door Esther Schaareman, pp. 8-11
Wat leren leerlingen eigenlijk in een makerspace en hoe richt je een ruimte zó in dat 'leren door maken' ontstaat? Dit dossier gaat over een onderzoek naar leren in een makerspace op een school voor voortgezet onderwijs en de ontwerpprincipes voor de inrichting van het 'Lab2create' op een basisschool.

Bevordert kunst vrolijkheid?
door Nadine Spigt, p. 12
Vrolijkheid bevorderen door middel van kunstzinnige activiteitein, kan dat? De Stichting De Vrolijkheid organiseert kunstworkshops voor kinderen en jongeren, geleid foor bevlogen kunstenaars.

Issue-based laat je stem horen
door Astrid Rass, p. 14-15
Tijdens een leernetwerkbijeenkomst van de Vereniging Cultuurprofielscholen ontwikkelden schoolleiders, docenten en leerlingen samen lessen en projecten van de issue-based art educatie gedachte van John Johnston.

CJP: een onmisbare basis

door Sarah Evers, p. 16-18
Scholen praten over de besteding van hun cultuurkaartbudget.

In dialoog met Slow Looking
door Patrick Verhoeven, p. 48-49
Artful thinking is een intensieve kijksessie. Wat gebeurt er als je eens wat langer stilstaat bij een kunstwerk?

Curriculum.nu
door Maria Hermanussen, p. 52
7 mei 2019 presenteert het ontwikkelteam Kunst & Cultuur zijn voorlopige eindadvies: een nieuw raamwerk voor het kunstonderwijs in po en onderbouw vo. Een visie over de essentie van het leergebied, negen grote opdrachten en bouwstenen voor wat leerlingen moeten kennen en kunnen om die grote opdrachten uit te voeren.

De multimodale muziekbubbel
door Vincent Lamers, pp. 55-57
Het kleinschalige, kwalitatieve onderzoek 'De multimodale muziekbubbel, muzieklessen in het speciale onderwijs aan leerlingen met een ernstige beperking' (Lamers, Hermans & Bremmer, 2018) geeft antwoord op de vraag hoe je kinderen met een zeer complexe leervraag zinvol muziekonderwijs kunst geven.

Vertrouwd en ook nieuw
door Marjolein de Wild, pp. 58

Verder in deze Kunstzone:

De afzwaaier: Jan Jaap Knol
p. 59

Gespot: Boeksignalementen

door Petra Faber en Heidi Heinonen, p 62

On Stage: podiumkunsten

door Henk Langenhuijsen, p. 63

Cultuurbarbaar: to do

p. 64

De VLS, opnieuw geïnspireerd

Lidstaat en Helpdesk VLS/VONKC, p. 66

Trefwoorden
voortgezet onderwijs, basisonderwijs, hbo, kunstvakopleidingen, beroepsonderwijs, vakoverstijgende educatie, interdisciplinaire educatie, multidisciplinaire educatie, tijdschriftartikelen, kinderen, jongeren, dans, muziek, muziekonderwijs, theater, beeldende kunsten, beeldende vormgeving, beeldende vorming, cultuureducatie, kunsteducatie, Curriculum.nu, leerplannen, KunstzoneArchief
Auteurs (1)
Auteur
Corporatieve auteur
Rol
J. Boessen
hoofdredacteur
Bestanden (1)
Bestand
Soort bestand
Titel
Beschrijving
Overig
Kunstzone 2019-3